Od jistoty ke svobodě – strach ze závazků

Nejsou to závazky (práce, partner, dítě, projekt, bydlení a majetek), co nás činí nesvobodnými, ale naše přijatá role v nich, které chybí flexibilnost, nadhled a schopnost opustit nefunkční postupy a pohledy.

885286_590369814308920_1656565140_o

Lidé jako já, kteří jsme se ve svém životě v otázce osobní svobody párkrát spálili, abychom v posledních měsících našli dostatek odvahy tyto „závazky“ opustit, v sobě nyní neseme energii svobody, jíž podmiňujeme ad absurdum vše ve svém životě – „Omezuje mě to? Pryč s tím.“

Zatímco dříve jsme se rozhodovali v otázkách svého žití s ohledem na míru jistoty, kterou nám to které rozhodnutí přinese, nyní děláme ve svých životech na základě nových měřítek  (nezávislosti a neomezenosti) z pohledu starého způsobu myšlení doslova kotrmelce a psí kusy, neboť jsme ochotni vyměnit jakoukoliv jistotu za pocit svobody.

V minulosti jsme se uvázali k něčemu, co nám dlouhodobě neprospívalo a co jsme nebyli schopni opustit, dokud jsme se nenaučili sebehodnotě, seberespektu a schopnosti postavit se sami za sebe a také nebrat si zodpovědnost za zkušenost druhých. Období „od jistoty ke svobodě“ je ovšem pouze přechodná fáze mezi starým způsobem života, kde jsme byli my sami tím, co nás nejvíce omezovalo, a novým, kde si za každých okolností dokážeme zachovat svou tvář a nezpronevěřit se sami sobě pro trochu jistot – v této fázi dokazujeme sami sobě, čeho všeho jsme schopni se vzdát, když je tam nějaké to „ale“ (a tak zarputile odmítáme krásné byty, lákavé pracovní nabídky, na první pohled dokonalé životní partnery atd.).

A i když to nyní tak nevypadá, i tenhle způsob myšlení se promění, ačkoliv to chvíli vypadalo velmi dogmaticky a natrvalo – alespoň u mě, než jsem si uvědomila svůj vnitřní odpor se k čemukoliv připoutat. Jenže v životě je to o tom k něčemu přilnout a v pravý čas to umět opustit. Když si toto uvědomíme, nebude nám „strach ze závazků“ bránit vstoupit do vztahu nebo začít s dlouho plánovaným projektem a do našeho života bude po dlouhodobých pocitech vnější stagnace moci vstoupit závan čerstvého vzduchu.


Autor článku: Jana Anamel Mráčková

Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě včetně aktivního odkazu na http://liveinspirit.cz.

Děkuji za příspěvky

  • Fio, banka, platby z ČR: 2100410460/2010
  • Fio, banka, platby ze SLOVENSKA: 2100410460/8330

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
  • Your cart is empty.
Přejít nahoru